Jesienny placek z owocami
Prosty placek z pysznymi owocami jesieni. Szybko się go robi i nie jest skomplikowany, idealny kiedy musisz zrobić coś „na szybko”. 🙂
/foremka o wym. 12x30cm/
Składniki:
200g masła
2 jaja
120g cukru
220g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5kg jabłek i gruszek
cukier waniliowy
2 łyżki miodu gryczanego
cukier puder do posypania
- Miękkie masło połącz z cukrem, możesz to zrobić rękami albo szpatułką.
- Dodaj jajka, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie rozwałkować ciasto.
- Obierz owoce i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach lub pokrój na drobną kostkę. Jeżeli puszczą sok, odsącz je i dodaj cukier waniliowy i miód. Dokładnie wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do 180°C a foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
- 2/3 ciasta rozwałkuj i obłóż dno i boki foremki. Przełóż owoce dokładnie je wyrównując, a boki ciasta zawiń do środka.
- Resztę ciasta rozwałkuj i powykrawaj foremką serduszka lub inne kształty, nałóż ciasto na owoce i podociskaj boki.
- Piecz około 40 minut aż ciasto nabierze pięknego złotego koloru.
- Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego!