Bez Pieczenia,  Inne

Natillas

Jeden z tradycyjnych hiszpańskich deserów. Podobny do naszego budyniu, choć ma lżejszą konsystencję i cynamonowy smak. W Hiszpanii najczęściej podawany z herbatnikami na podwieczorek.

/2 porcje/

Składniki:

500ml mleka
3 żółtka
2 pałeczki cynamonu
50g cukru
2 łyżki mąki pszennej
skórka z cytryny w całości
cynamon mielony 

  1. Do rondelka wlej mleko, wrzuć pałeczki cynamonu i skórkę z cytryny. Podgrzej.
  2. Ubijaj krótko żółtka, cukier i mąkę.
  3. Kiedy mleko się zagotuje wlej mieszankę z żółtek i cały czas dokładnie mieszaj, aby nie było grudek.
  4. Kiedy masa zgęstnieje, rozlej ją do pucharków.
  5. Podawaj na zimno posypane cynamonem.

Smacznego!