Bezglutenowe,  Śniadania

Cytrynowe naleśniki

Pyszne cytrynowe naleśniki z owocami i miodem.

/ok. 6 sztuk/

Składniki:

120g uniwersalnej mąki bezglutenowej
2 jajka
280ml mleka sojowego
2 łyżki bezmlecznej margaryny
szczypta soli
olej kokosowy do smażenia

sok z połowy cytryny
banan
garść borówek amerykańskich
łyżka nasion chia
2 łyżki płynnego miodu

               Rozpuść margarynę. Do miski przesiej mąkę i sól. Wbij jajka i zmieszaj składniki rózgą. Dolej mleko, a pod koniec margarynę. Mieszaj tak długo, aż nie będzie grudek. Rozpuść odrobinę oleju kokosowego na patelni. Smaż naleśniki przez chwilę z obu stron. Potem polej każdy z nich sokiem z cytryny, ułóż na talerzu, ozdób owocami, polej miodem i posyp nasionami  chia. Gotowe!

Smacznego!

2 komentarze