Babki, babeczki, muffiny

Cynamonowe babeczki – kwiatki

Cynamonowe babeczki z jabłkiem w środku i kwiatowym maślanym kremem.

/12 babeczek/

Składniki:

4 jajka
200g masła
150g cukru
160g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jabłko

  • na krem:

300g masła
200g cukru pudru
5ml aromatu waniliowego
barwnik spożywczy

Miękkie masło utrzyj cukrem, dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Formę do babeczek wyłóż papilotkami i do każdej z nich nałóż ciasto i kawałek jabłka (wcześniej obierz je ze skórki i usuń pestki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20-25 minut.

Teraz przygotuj krem. Masło powinno być raczej twarde, to ułatwi formowanie płatków kwiatów. Masło zmiksuj z cukrem pudrem, aromatem i barwnikiem (najlepiej płynnym). 

Kiedy babeczki wystygną możesz zacząć dekorować je kremem. Do tego potrzebujesz rękawa cukierniczego i tylki z płaskim otworem (jak na zdjęciu poniżej). Aby zrobić kwiatek, wyciśnij „rożek” na środku babeczki, potem dookoła niego wyciskaj płatki zachodzące jeden na drugi. Możesz co jakiś czas włożyć krem do lodówki, żeby nie zrobił się zbyt miękki, to może utrudnić formowanie płatków. 

Smacznego!

DSC_0221.NEF