Ciasta

Ciasto z piankami marshmallow

Pianki marshmallow – niektórzy je kochają, a inni nienawidzą. Ja od czasu do czasu lubię je zjeść,  a z tym kremem cytrynowym smakowo prezentują się całkiem nieźle,  ponieważ nie są takie mdłe. 😋

Składniki:

biszkopt:

5 jaj
150g cukru
200g mąki pszennej
20g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

600ml mleka
2 cytryny (otarta skórka i sok)
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
80g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
400g mascarpone

pianki marshmallow

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C, a foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Ubij białka z cukrem na gęstą masę, dodawaj stopniowo po jednym żółtku.
  3. Zmniejsz obroty miksera i dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  4. Wyłóż masę do foremki i piecz ok. 20 -25 min.
  5. Czas na budyń. Do rondelka wlej  połowę mleka, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Zagotuj.
  6. Do głębokiej miski wlej resztę mleka, żółtka, skórkę i sok z cytryny (zostaw trochę soku do nasączenia biszkoptu) oraz wsyp mąki, dokładnie wszystko zblenduj.
  7. Do gotującego się mleka wlewaj powoli jajeczną mieszankę i cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki. Jak budyń zgęstnieje, odstaw do ostygnięcia.
  8. Mascarpone zmiksuj i połącz stopniowo z budyniem.
  9. Biszkopt rozkrój na 2 blaty, nasącz je sokiem z cytryny z wodą i przełóż je kremem cytrynowym. Na górny blat też wyłóż krem i pianki. Posyp je cukrem pudrem lub kakao.

Smacznego!