Tiramisu z truskawkami

Na blogu jest już przepis na tradycyjne i cytrynowe tiramisu, a teraz przyszedł czas na tiramisu z truskawkami. Banalnie proste, ale jakie pyszne! Truskawkowy sezon się zbliża… 🙂

Składniki:

4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
400g biszkoptów
500g serka mascarpone
2 szklanki kawy
pół słoiczka dżemu truskawkowego
ok. 400g truskawek

  1. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zaparz kawę i przelej ją przez sitko, aby pozbyć się fusów. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Żółtka ubij z cukrem pudrem, a następnie dodawaj stopniowo mascarpone, na koniec dodaj dżem i dokładnie wymieszaj.
  3. Ułóż w blaszce 200g nasączonych kawą biszkoptów, wyłóż na nie połowę kremu i przykryj kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Wyłóż resztę truskawkowego kremu.
  4. Umyte i pokrojone truskawki ułóż na wierzchu ciasta i gotowe. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!