Sernik z pomarańczą

Pyszny sernik z nutką pomarańczy to „must have” na świątecznym stole. Wyobrażacie sobie Święta bez sernika? Ja nie. 🙂

/foremka o wymiarach 30x25cm/

Składniki:

  • ciasto:

450g mąki pszennej
200g miękkiego masła
45g cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • masa serowa:

1kg sera lub twarogu sernikowego
4 jaja
2 budynie śmietankowe
45ml oleju
100ml mleka
150g cukru
600g brzoskwiń
kropla aromatu pomarańczowego

  • kruszonka:

łyżka cynamonu
1 pomarańcza + skórka

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Do 1/3 części dodaj cynamon i startą skórkę pomarańczową, zagnieć. Obie kule owiń w folię i włóż do lodówki.
  2. Nagrzej piekarnik do 180°C i wyłóż foremkę papierem do pieczenia. 
  3. Wyciągnij większą kulę ciasta z lodówki, rozwałkuj ją i wyłóż na dno foremki, wyrównaj i dociśnij na brzegach. Na ciasto poukładaj kawałki brzoskwiń, pokrojonych w kostkę i odsączonych. 
  4. Teraz pora na masę serową. Ubij jajka z cukrem. Dodawaj stopniowo ser/twaróg cały czas miksując. Lepiej jest użyć oczywiście prawdziwego świeżo mielonego sera, sernik będzie lepszy. W takim przypadku potrzeba będzie odrobinę więcej mleka. 
  5. Dodaj olej, mleko i aromat pomarańczowy. Wsyp budynie. Wszystko dokładnie wymieszaj i wylej do foremki.
  6. Mniejszą kulę ciasta zetrzyj na tarce na grubych oczkach i wysyp na wierzch ciasta, ułóż jeszcze kawałki obranej ze skóry pomarańczy.
  7. Wstaw do piekarnika na min. 60 minut. Wierzch ciasta powinien być złoty.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *