Ravioli z cukinii

Zawijana cukinia ze szpinakowym farszem w 艣rodku to dobry pomys艂 na obiad albo przystawk臋. 馃檪

/porcja dla 2 os贸b – ok.10 ravioli/

Sk艂adniki:

450g rozmro偶onego rozdrobnionego szpinaku
250g sera ricotta
2 z膮bki czosnku
ma艂a cebulka
3 艂y偶ki s艂onecznika 艂uskanego
1/2 艂y偶eczki soli
kilka suszonych 艣liwek

mozzarella
100g jogurtu naturalnego
1/2 艂y偶eczki s艂odkiej papryki w proszku
艣wie偶y koperek
2 cukinie

  1. Pokr贸j cebul臋 w kostk臋 a czosnek przeci艣nij przez prask臋, wrzu膰 na rozgrzan膮 patelni臋 z odrobin膮 oliwy i sma偶 chwil臋. Dorzu膰 szpinak, dodaj s贸l i sma偶 par臋 minut.
  2. Zestaw z ognia. Wymieszaj szpinak z serem, s艂onecznikiem i pokrojonymi 艣liwkami. Nadzienie gotowe!
  3. Mozzarell臋 zetrzyj na tarce lub drobno pokr贸j i wymieszaj z jogurtem i papryk膮, dodaj po艂ow臋 koperku.
  4. Cukinie obierz i pokr贸j w cieniutkie paski.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180掳C i skrop oliw膮 naczynie 偶aroodporne. U艂贸偶 2 paski cukinii, na 艣rodek po艂贸偶 艂y偶k臋 farszu i zawi艅, tak jak na zdj臋ciach poni偶ej.聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽聽
  6. U艂贸偶 wszystkie „ravioli” w naczyniu 偶aroodpornym, polej je jogurtowym sosem i piecz oko艂o 30 minut.
  7. Przed podaniem posyp reszt膮 koperku.

 

Smacznego!

Comments

  1. Ciekawy pomys艂 na wege obiad. Z pewno艣ci膮 nied艂ugo wypr贸buj臋, chocia偶 ja wol臋 u偶ywa膰 艣wie偶y szpinak 馃檪

Comments are closed.