Wege kotlety też mogą być dobre! Bezglutenowe i zdrowe, z aromatycznymi ziołami i nutką pikanterii. Podawaj z ulubioną sałatką. 🙂
Składniki:
2 gotowane buraki
100g kaszy jaglanej
200g kukurydzy z puszki
30g mąki ryżowej
sól, pieprz
suszony tymianek, oregano, zioła prowansalskie, chili
- Ugotuj kaszę i odstaw do ostygnięcia.
- Buraki zetrzyj na tarce na dużych oczkach, a kukurydzę odsącz.
- Wymieszaj buraki, kaszę, kukurydzę, dosyp mąkę ryżową i dodaj przyprawy.
- Nagrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia, nasmaruj lekko oliwą, co ułatwi odwracanie kotletów.
- Formuj kotleciki i układaj je na blaszce, jeżeli będą się rozpadać – dołóż trochę mąki ryżowej.
- Piecz około 20 minut. W połowie odwróć kotlety na drugą stronę.
Smacznego!
Wyglądają pięknie, a że uwielbiam buraki to pewnie też bardzo by mi smakowały. Raczej w wersji bez kukurydzy, bo jak dla mnie za bardzo wysycha przy takich projektach. Czym ją zastąpić? Idę myśleć 🙂
świetny kolor, z pewnością pyszny smak, chętnie wypróbuję przepis 😉
Często robię i uwielbiam! 🙂
Genialne! robię często podobne w domu i wszyscy się nimi zajadają:)
Takich buraczanych kotletów jeszcze nie robiłam, ale miałam zamiar niedługo zrobić. Twój przepis zapisuję do wypróbowania 🙂
Uwielbiam buraki w każdej postaci! 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie 🙂 żeby podkręcić smak dodałabym jakiegoś sera? Co o tym myślisz 🙂
myślę, że to dobry pomysł, ale jakiegoś o lekkim smaku, żeby nie zabić smaku buraczka 🙂
Oczywiście, że wege kotlety mogą być smaczne 🙂 Twoje są bardzo fajne, kolor zachęca 🙂
Kotleciki wyglądają uroczo, fajne połączenie