Kostka orzechowa

Bardzo lekkie ciacho, nie za słodkie, idealne dla ‚fit freaków’. Krem na bazie mleczka kokosowego doskonale współgra z orzechowym biszkoptem.

/forma o wymiarach ok. 21x33cm/

Składniki:

  • na biszkopt: 

4 jaja
30g mąki ryżowej
80g zmielonych orzechów laskowych
70g ksylitolu
szczypta soli

  • krem:

80g namoczonych orzechów nerkowca
1 banan
puszka mleczka kokosowego
ok.6 truskawek

  1. Nastaw piekarnik na 180C, a formę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Białka ubij z solą na sztywną masę wsypując stopniowo ksylitol. Dodawaj po jednym żółtku cały czas mieszając, a następnie wsyp mąkę.
  3. Wymieszaj najlepiej szpatułką, na koniec dodaj orzechy. 
  4. Przelej ciasto do foremki i równomiernie rozłóż, wstaw do piekarnika na 10 minut.
  5. Truskawki umyj i pokrój na drobniutką kostkę, a orzechy odsącz.
  6. Zblenduj orzechy i banana, dodaj stałą część mleczka kokosowego (wodę odlej). Kiedy krem będzie jednolity, wrzuć truskawki i wymieszaj.
  7. Jeżeli krem będzie zbyt rzadki włóż go do lodówki. Jeżeli nie, możesz od razu przełożyć nim biszkopt.
  8. Wyłóż biszkopt z formy i przekrój go z góry na pół. Wyłóż krem na jedną część i przykryj drugą. Wstaw do lodówki. Przed podaniem pokrój na kawałki.

Smacznego!