Kakaowe eklerki z kremem cytrynowo-adwokatowym
Te podłużne ciastka wykonane z ciasta parzonego pochodzą prawdopodobnie z Francji. Nie przechowuj ich w zamkniętym pudełku bo stracą chrupkość, najlepiej zjeść jak najszybciej 🙂
/18 sztuk/
Składniki:
- na ciasto:
250ml wody
125g masła
250g mąki pszennej
5 jajek
2 łyżki kakao
- na krem:
500ml mleka
3 żółtka
150g cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
50ml adwokatu
270g masła
skórka z jednej cytryny
- na polewę :
1 tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżki masła
Zagotuj wodę z masłem. Mąkę przesiej i wsyp na gotującą się wodę. Cały czas mieszaj, aby ciasto się nie przypaliło. Jak wszystkie składniki dokładnie się połączą, odstaw do całkowitego wystygnięcia. Potem utrzyj z jajkami i dodaj kakao. Nagrzej piekarnik do 200st. i za pomocą rękawa cukierniczego wykładaj ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuj eklerki w kształcie prostokąta o wymiarach 8cm x 3cm. Wstaw do piekarnika na ok.20 minut.
W tym czasie zrób krem. Wlej połowę mleka do garnka, wsyp cukier i zagotuj. Resztę mleka zmiksuj z żółtkami i mąkami, wlej na gotujące się mleko. Mieszaj aż powstanie gęsty budyń. Zestaw z ognia. Utrzyj masło i powoli dodawaj przestudzony budyń, na koniec dodaj likier i skórkę otartą z cytryny.
W rondelku rozpuść czekoladę i masło, mieszaj do połączenia się składników.
Przekrój eklery wzdłuż i na dolną część nałóż krem, następnie przykryj górną częścią (eklerki i krem nie mogą być ciepłe). Polej polewą czekoladową i jak zastygnie posyp cukrem pudrem.
Smacznego!