Inne

Jagodowy deser lodowy

Wyjątkowy deser, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Pięknie wygląda i dobrze smakuje. 🙂 

Składniki:

  • biszkopt:

2 jaja
60g cukru
70g mąki pszennej
15g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • beza:

4 białka
szczypta soli
100g cukru

1l lodów śmietankowych lub waniliowych
200g jagód

  1. Przygotuj lody, najlepiej dzień wcześniej. Do półokrągłej miseczki i o średnicy takiej samej jak biszkopt lub troszkę mniejszej wyłóż folię spożywczą, tak aby dokładnie przylegała. Przełóż do niej lody wymieszane z jagodami (lody powinny być miękkie żeby dało się je dobrze wymieszać z owocami). Wstaw do zamrażarki.
  2. W dniu podania deseru zrób biszkopt. Ubij jajka z cukrem, następnie dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przelej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C, na 20-25 minut.
  3. Kiedy biszkopt ostygnie nastaw piekarnik na 200°C, ubij białka z solą i cukrem na sztywno. Przełóż biszkopt na blachę, wyjmij lody z miseczki i połóż na biszkopt, pokryj wszystko dokładnie bezą.
  4. Piecz 8-10 minut aż beza ładnie się zarumieni. Podawaj natychmiast! 😉

Smacznego!

3 komentarze

  • Iwona

    Świetny deser! Przypomina mi troszkę suflet mojej Mamy. Często jadłam takie desery w dzieciństwie. Tyle, że w środku były owoce i kogel mogel. O lodach nie pomyślałam, ale z chęcią wypróbuję