Tort czekoladowy z pralinkami

Mały torcik w kształcie serca to świetny pomysł na walentynkowy dzień. Lekko wyczuwalny dżem w środku świetnie przełamuje smak słodkiego kremu, jednocześnie nie zabijając czekoladowego charakteru wypieku. Pyszny i jakże uroczy! 🙂

Składniki:

  • biszkopt:

3 jaja
85g cukru
75g mąki pszennej
15g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • krem:

70ml mleka
50g cukru
cukier waniliowy
80g mleka w proszku
150g miękkiego masła
125g serka mascarpone
15g kakao
3 łyżki dżemu owocowego (u mnie porzeczkowy)

pralinki
posypka

  1. Najpierw zrób biszkopt. Oddziel białka od żółtek i ubij białka z cukrem, dodawaj po jednym żółtku. Potem dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przełóż masę do foremek. Ja użyłam 4 foremek w kształcie serca wielkości dłoni.
  2. Piecz biszkopty w temperaturze 170°C około 15 minut.
  3. Czas na krem. Mleko wlej do rondelka i dosyp cukry. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści i odstaw do wystygnięcia.
  4. Ubijaj masło mikserem około 5 minut i dolej chłodne mleko cały czas miksując. Dosyp mleko w proszku i kakao, a na końcu mascarpone. Wstaw krem do lodówki na 15 minut.
  5. Wyciągnij biszkopty z foremek i nasącz je mieszanką wody i aromatu waniliowego, albo jakimś alkoholem.
  6. Przełóż blaty dżemem i kremem, wstaw na pół godziny do lodówki aby krem ustabilizował torcik. Potem posmaruj wierzch i brzegi i obsyp tort posypką, wierzch udekoruj pralinkami. Przepis na domowe pralinki:http://w-siodmym-niebie.pl/index.php/2018/02/11/pralinki-czekoladowe/

Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *