Kruche czekoladowe ciasteczka

Ciasteczka są kruche i pięknie pachną czekoladą! Polecam z polewą karmelową. Możesz dodać swoje ulubione batoniki. 🙂

/około 16 ciasteczek/

Składniki:

200g czekolady (najlepiej jedna gorzka a druga z nadzieniem karmelowym)
1 Twix
2 Bounty
130g miękkiego masła
180g cukru
cukier waniliowy
1 jajko
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
3 łyżki mleka

  1. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj jajko i rozpuszczoną czekoladę.
  3. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kakao, a następnie pokrojone w drobne kawałki batoniki (zostaw trochę na wierzch). Ja użyłam batoników Twix i Bounty, ale możesz użyć jakich chcesz. Dokładnie wymieszaj, powinna powstać bardzo gęsta masa.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Użyj do tego 2 blach, ułóż po 8 kulek ciasta w dużej odległości i spłaszcz je, posyp resztą pokrojonych batoników.
  5. W tym czasie zrób polewę, rozpuść karmelową czekoladę, dolej mleko i wymieszaj aż powstanie jednolita masa bez grudek.
  6. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i pozwól im ostygnąć na blasze, potem przełóż na talerze (bardzo delikatnie, bo ciastka będą miękkie), polej polewą.

Smacznego!