Piernikowe babeczki

Pyszne świąteczne babeczki o korzennym smaku. To ciekawa propozycja zamiast tradycyjnego piernika. 🙂

/12 babeczek/

Składniki:

4 jajka
200g miękkiego masła
150g cukru
160g mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • krem:

70g masła
45g cukru pudru
250g mascarpone
8 kostek czekolady
2 krople aromatu cytrynowego

posypki do ozdobienia babeczek

  1. Utrzyj masło z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po jajku nie przerywając miksowania.
  2. Dodaj mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko do powstania jednolitej masy.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż foremkę papilotkami.
  4. Rozłóż ciasto równo do wszystkich papilotek i piecz 20-25 minut.
  5. Czas na krem: Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Wymieszaj je z mascarpone, dodawaj je stopniowo.
  6. Podziel krem na 2 części. Do jednej dodaj aromat i wymieszaj. A do drugiej rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę.
  7. Przełóż kremy do rękawa cukierniczego i ozdób babeczki. Posyp je świątecznymi ozdobami.

Smacznego!