Syrop cytrynowy z imbirem

Łatwy w przygotowaniu syrop to doskonały dodatek do gorącej zimowej herbaty, wzmacnia odporność i zawiera dużo witamin. Polecam z miodem gryczanym. 🙂

Składniki:

korzeń imbiru
2 cytryny
500ml wody
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki kardamonu

  1. Sparz cytryny i dokładnie je umyj. Zetrzyj skórkę na tarce, usuń pestki i owoce pokrój w drobną kostkę. Włóż do rondelka pokrojone cytryny i skórkę.
  2. Imbir obierz ze skóry i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do cytryn i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 minut.
  3. Dodaj miód i kardamon i podgrzewaj chwilę aż miód się rozpuści.
  4. Zestaw z ognia i przelej syrop do butelki.
  5. Przechowuj w lodówce, a przed użyciem wstrząśnij.

Smacznego!