Sernik z pomarańczą

Pyszny sernik z nutką pomarańczy to „must have” na świątecznym stole. Wyobrażacie sobie Święta bez sernika? Ja nie. 🙂

/foremka o wymiarach 30x25cm/

Składniki:

  • ciasto:

450g mąki pszennej
200g miękkiego masła
45g cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • masa serowa:

1kg sera lub twarogu sernikowego
4 jaja
2 budynie śmietankowe
45ml oleju
100ml mleka
150g cukru
600g brzoskwiń
kropla aromatu pomarańczowego

  • kruszonka:

łyżka cynamonu
1 pomarańcza + skórka

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Do 1/3 części dodaj cynamon i startą skórkę pomarańczową, zagnieć. Obie kule owiń w folię i włóż do lodówki.
  2. Nagrzej piekarnik do 180°C i wyłóż foremkę papierem do pieczenia. 
  3. Wyciągnij większą kulę ciasta z lodówki, rozwałkuj ją i wyłóż na dno foremki, wyrównaj i dociśnij na brzegach. Na ciasto poukładaj kawałki brzoskwiń, pokrojonych w kostkę i odsączonych. 
  4. Teraz pora na masę serową. Ubij jajka z cukrem. Dodawaj stopniowo ser/twaróg cały czas miksując. Lepiej jest użyć oczywiście prawdziwego świeżo mielonego sera, sernik będzie lepszy. W takim przypadku potrzeba będzie odrobinę więcej mleka. 
  5. Dodaj olej, mleko i aromat pomarańczowy. Wsyp budynie. Wszystko dokładnie wymieszaj i wylej do foremki.
  6. Mniejszą kulę ciasta zetrzyj na tarce na grubych oczkach i wysyp na wierzch ciasta, ułóż jeszcze kawałki obranej ze skóry pomarańczy.
  7. Wstaw do piekarnika na min. 60 minut. Wierzch ciasta powinien być złoty.

Smacznego!