Pierniczki

 

Są pyszne! Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Ich cudowny zapach kojarzy się z miłą, rodzinną i świąteczną atmosferą. 🙂

/3 blachy pierniczków/

Składniki:

2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka cukru
2 czubate łyżki masła
2 czubate łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 czubata łyżka przyprawy do piernika

  • na lukier:

1 szklanka cukru pudru
łyżka wrzątku
2 łyżki soku z cytryny

  1. W rondelku rozpuść masło, cukier, miód i przyprawę do piernika.
  2. Kiedy masa z rondelka ostygnie wlej ją do mąki i sody, dodaj jajka i wyrób ciasto. Nie zagniataj zbyt długo, tylko do połączenia składników. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka, dosyp trochę mąki.
  3. Nagrzej piekarnik do 180°C. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i powykrawaj różnego kształtu ciasteczka. Poukładaj na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 5-7 min.
  4. W tym czasie zrób lukier. Do cukru pudru wlej sok z cytryny, dodaj wrzątek i energicznie wymieszaj.
  5. Kiedy pierniczki ostygną ozdób je lukrem.

Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *