Ravioli z cukinii

Zawijana cukinia ze szpinakowym farszem w środku to dobry pomysł na obiad albo przystawkę. 🙂

/porcja dla 2 osób – ok.10 ravioli/

Składniki:

450g rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku
250g sera ricotta
2 ząbki czosnku
mała cebulka
3 łyżki słonecznika łuskanego
1/2 łyżeczki soli
kilka suszonych śliwek

mozzarella
100g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
świeży koperek
2 cukinie

  1. Pokrój cebulę w kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę, wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smaż chwilę. Dorzuć szpinak, dodaj sól i smaż parę minut.
  2. Zestaw z ognia. Wymieszaj szpinak z serem, słonecznikiem i pokrojonymi śliwkami. Nadzienie gotowe!
  3. Mozzarellę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój i wymieszaj z jogurtem i papryką, dodaj połowę koperku.
  4. Cukinie obierz i pokrój w cieniutkie paski.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C i skrop oliwą naczynie żaroodporne. Ułóż 2 paski cukinii, na środek połóż łyżkę farszu i zawiń, tak jak na zdjęciach poniżej.                                                                                                      
  6. Ułóż wszystkie „ravioli” w naczyniu żaroodpornym, polej je jogurtowym sosem i piecz około 30 minut.
  7. Przed podaniem posyp resztą koperku.

 

Smacznego!

Comments

  1. Ciekawy pomysł na wege obiad. Z pewnością niedługo wypróbuję, chociaż ja wolę używać świeży szpinak 🙂

Comments are closed.