Rogaliki marcińskie

Rogale marcińskie przygotowywane na 11 listopada, zrobione są z ciasta półfrancuskiego drożdżowego, z nadzieniem z białego maku. U mnie w trochę szybszej wersji, z gotowej masy z czarnego maku i nieco mniejsze niż tradycyjne. 

/porcja na ok.30 małych rogalików/

Składniki:

  • na ciasto półfrancuskie:
    zaczyn:
    50g świeżych drożdży
    250ml ciepłego mleka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki

         250g mąki pszennej
         jajko
         2 łyżki stopionego masła
         200g masła

  • na nadzienie:
    750g gotowej masy makowej z puszki
    80g rodzynek
    skórka starta z jednej pomarańczy
    4 łyżki płatków migdałowych
  • na lukier:
    szklanka cukru pudru
    2 krople aromatu rumowego
    posiekane orzechy
  1. Wrzuć wszystkie składniki na zaczyn do miski i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, w tym czasie przesiej mąkę i rozpuść masło.
  2. Do miski z mąką wlej zaczyn (powinien mieć podwojoną objętość) i dokładnie wymieszaj, dodaj jajko i wyrabiaj chwilę ręką, na koniec dodaj rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Następnie owiń folią i włóż do lodówki na godzinę.
  3. Resztę czynności, jak zrobić ciasto półfrancuskie drożdżowe znajdziesz w linku poniżej. Sama inspirowałam się właśnie tą stroną: http://dorota.in/ciasto-polfrancuskie/
  4. Zostaw ciasto w lodówce na całą noc. Rano przygotuj nadzienie. Zmieszaj masę makową z rodzynkami (wcześniej chwilę moczonymi w gorącej wodzie), posiekanymi płatkami migdałów i skórką pomarańczową. Ciasto podziel na 3 części, z każdej uformuj kulę i rozwałkuj na dość cienki placek, pokrój na kilka trójkątów, na każdy z nich wyłóż masę i zawiń zaczynając od „podstawy” trójkąta.

DSC_0463

DSC_0473

      5. Odstaw jeszcze na 15 minut przed pieczeniem, aby rogaliki trochę napęczniały. W tym czasie możesz nagrzać piekarnik do 220st. Przed wstawieniem rogalików do piekarnika, posmaruj wierzchy jajkiem i dokładnie je zaklej (podczas pieczenia łatwo się rozklejają). Piecz przez około 15-20 minut, w zależności od wielkości rogalików. Ja zrobiłam małe, więc piekłam je 15 minut.

6. Przygotuj lukier. Do szklanki cukru pudru dodaj aromat rumowy i 2-3 łyżki wrzątku, dokładnie wymieszaj. Kiedy rogaliki przestygną posmaruj je lukrem i posyp posiekanymi orzechami.

Smacznego!

 

DSC_0476

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *