Solony karmel

To najpyszniejszy solony karmel jaki kiedykolwiek jadłam! Pochodzi z przepisu na https://www.kwestiasmaku.com/. Polecam jako dodatek do popcornu, ciast czy deserów lodowych, z orzeszkami ziemnymi smakuje wyśmienicie!

Składniki:

60g cukru
100ml wody
100ml śmietanki 30%
30g masła
1/3 łyżeczki soli
30g posiekanych orzeszków ziemnych (opcjonalnie) 

  1. Wsyp cukier do rondelka i rozprowadź go równomiernie, postaw na ogień.
  2. Kiedy cukier zacznie brązowieć, ostrożnie wlej wodę i energicznie mieszaj aż cukier się rozpuści.
  3. Wlej śmietanę, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut cały czas mieszając.
  4. Dodaj masło i sól, mieszaj aż masło się rozpuści i wszystkie składniki dobrze się połączą.
  5. Zestaw z ognia, solony karmel gotowy!

 

Smacznego!