Bananowy sernik na zimno

Szybki sernik na zimno, bananowo – waniliowy. Dobry na każdą okazję. 🙂

/ciasto o średnicy 24cm/

Składniki:

200g herbatników
100g miękkiego masła
3 banany
25g żelatyny
1kg serka (ja użyłam serka waniliowego Vitello)
70g cukru pudru
100g gorzkiej czekolady

  1. Herbatniki włóż do blendera i zmiksuj na proszek. Dołóż masło i dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do tortownicy i podociskaj. 
  2. Jednego banana pokrój na plasterki, poukładaj je przy krawędzi tortownicy na spodzie z ciasteczek.
  3. Zalej żelatynę odrobiną wody i kiedy napęcznieje (po około 15min.), rozpuść ją w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. 
  4. Zmiksuj serek z cukrem pudrem i 2 bananami. Wlej chłodną żelatynę i wymieszaj. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
  5. Zetrzyj czekoladę na duże wiórki i posyp nią sernik.

 

Smacznego!