Kotlety buraczane z kaszy jaglanej

Wege kotlety też mogą być dobre! Bezglutenowe i zdrowe, z aromatycznymi ziołami i nutką pikanterii. Podawaj z ulubioną sałatką. 🙂

Składniki:

2 gotowane buraki
100g kaszy jaglanej
200g kukurydzy z puszki
30g mąki ryżowej
sól, pieprz
suszony tymianek, oregano, zioła prowansalskie, chili 

  1. Ugotuj kaszę i odstaw do ostygnięcia. 
  2. Buraki zetrzyj na tarce na dużych oczkach, a kukurydzę odsącz.
  3. Wymieszaj buraki, kaszę, kukurydzę, dosyp mąkę ryżową i dodaj przyprawy. 
  4. Nagrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia, nasmaruj lekko oliwą, co ułatwi odwracanie kotletów.
  5. Formuj kotleciki i układaj je na blaszce, jeżeli będą się rozpadać – dołóż trochę mąki ryżowej.
  6. Piecz około 20 minut. W połowie odwróć kotlety na drugą stronę.

Smacznego!

Comments

  1. Wyglądają pięknie, a że uwielbiam buraki to pewnie też bardzo by mi smakowały. Raczej w wersji bez kukurydzy, bo jak dla mnie za bardzo wysycha przy takich projektach. Czym ją zastąpić? Idę myśleć 🙂

  2. Wyglądają bardzo smakowicie 🙂 żeby podkręcić smak dodałabym jakiegoś sera? Co o tym myślisz 🙂

    1. myślę, że to dobry pomysł, ale jakiegoś o lekkim smaku, żeby nie zabić smaku buraczka 🙂

Comments are closed.