Chlebek cukiniowy

Przepyszny chlebek cukiniowy, smakuje wyśmienicie na słodko i na słono, bardzo wilgotny, bezglutenowy. Niebo w gębie!

/foremka o wymiarach 30x12cm/

Składniki:

80g mąki jaglanej
40g mąki kukurydzianej
40g mąki ryżowej
40g mąki ziemniaczanej

3 jajka
500g startej cukinii
2 starte jabłka
120g suszonej żurawiny
60ml oleju rzepakowego
130g maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płatki migdałowe do posypania

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, dodawaj po jednym żółtku nadal miksując, wlej powoli olej i maślankę. 
  2. Wsyp mieszankę mąk i proszku do pieczenia i wymieszaj szpatułką.
  3. Teraz dodaj cukinię, jabłka i na końcu żurawinę.
  4. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika na około 1 godzinę 40-45 min.
  5. Pozostaw chlebek do całkowitego ostygnięcia, pokrojony na ciepło będzie się rozpadać.

 

Smacznego!

 

Comments

  1. Kolorek obłędny, takiego jeszcze nie jadłam więc jak smakuje nie wiem ale zaufam ci jako autorce że jest pyszny. A może kiedyś wypróbuję, kto wie

  2. Wow, u mnie też dziś cukinia w roli głównej 🙂 świetna propozycja na słodko! nie jadłam jeszcze takiego chlebka, musi być pyszny:)

Comments are closed.