Chlebek cukiniowy

Przepyszny chlebek cukiniowy, smakuje wyśmienicie na słodko i na słono, bardzo wilgotny, bezglutenowy. Niebo w gębie!

/foremka o wymiarach 30x12cm/

Składniki:

80g mąki jaglanej
40g mąki kukurydzianej
40g mąki ryżowej
40g mąki ziemniaczanej

3 jajka
500g startej cukinii
2 starte jabłka
120g suszonej żurawiny
60ml oleju rzepakowego
130g maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płatki migdałowe do posypania

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, dodawaj po jednym żółtku nadal miksując, wlej powoli olej i maślankę. 
  2. Wsyp mieszankę mąk i proszku do pieczenia i wymieszaj szpatułką.
  3. Teraz dodaj cukinię, jabłka i na końcu żurawinę.
  4. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika na około 1 godzinę 40-45 min.
  5. Pozostaw chlebek do całkowitego ostygnięcia, pokrojony na ciepło będzie się rozpadać.

 

Smacznego!

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *