Ciasto gruszkowo – czekoladowe

Proste ale pyszne ciasto z gruszkami i polewą z białej czekolady. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na to, by owoce były dojrzałe i miękkie. 

/tortownica o średnicy 18cm/

Składniki:

800g gruszek
2 jajka
50g masła
120g mąki pszennej
80g cukru
sok z jednej cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
30ml śmietany kremówki
tabliczka białej czekolady
2 łyżki cukru pudru

  1. Rozpuść masło. Gruszki obierz ze skórek, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Następnie zalej sokiem z cytryny i odstaw.
  2. Zmiksuj jajka z cukrem, dodaj przestudzone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj gruszki (z sokiem z cytryny) i wymieszaj dokładnie łyżką.
  3. Wyłóż ciasto do tortownicy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez ok. 40 minut.
  4. W tym czasie zrób polewę. Do rondelka wlej śmietanę i lekko ją podgrzej, wrzuć pokruszoną czekoladę. Gotuj przez chwilę (ok.5 minut) cały czas energicznie mieszając aż masa stanie się jednolita. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Kiedy ciasto przestygnie wylej na wierzch polewę i posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Comments

Comments are closed.