Pieczone warzywa z kaszą jaglaną

Przepis pochodzi z magazynu KUKBUK, trochę go zmieniłam i wyszło danie bezglutenowe. 🙂

/2 duże porcje/

Składniki:

130g ciecierzycy
laska cynamonu
szczypta soli

2 ziemniaki
1 cukinia
1 czerwona cebulka
2 papryki
kmin rzymski, cynamon, sól, pieprz
oliwa

100g kaszy jaglanej
papryka słodka w proszku

5 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
świeży koperek 

  1. W garnku zagotuj wodę z solą, wrzuć laskę cynamonu i ciecierzycę. Gotuj do miękkości około 40-45 minut.
  2. Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój, pokrój też cukinię i papryki. Wrzuć wszystko do miski i posyp przyprawami, wymieszaj i skrop oliwą. Nagrzej piekarnik do 200°C, przełóż warzywa na blachę i piecz przez 30 minut.
  3. W tym czasie zrób dip jogurtowy. Wymieszaj jogurt z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i posyp świeżym posiekanym koperkiem.
  4. Na 10 minut przed wyjęciem warzyw z piekarnika, ugotuj kaszę i dopraw papryką.
  5. Na talerze wyłóż warzywa, posyp je cynamonową ciecierzycą, dołóż kaszę i dip.

Smacznego!