Jagodowy sernik na zimno

Nie ma lata bez sernika na zimno! W tym przepisie z jagodami i polewą czekoladową. Jest pyszny i cudownie wygląda. 🙂

/tortownica o średnicy 24cm/

Składniki:

  • spód:

230g ciasteczek owsianych
100g masła

  • masa sernikowa:

1kg twarogu sernikowego
500g jagód
200g cukru pudru
100ml śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny

  • polewa czekoladowa:

200g gorzkiej czekolady
200ml śmietany kremówki

  1. Zmiksuj w blenderze ciasteczka i wymieszaj je z miękkim masłem. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze podociskaj. Jeżeli chcesz możesz takie ciasteczka zrobić samemu, np. z tego przepisu: http://w-siodmym-niebie.pl/index.php/2015/05/14/cytrynowe-ciasteczka-owsiane/
  2. Zalej żelatynę odrobiną wody i poczekaj parę minut aż napęcznieje. Wtedy rozpuść ją w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstaw.
  3. Twaróg sernikowy mieszaj mikserem z cukrem pudrem i śmietaną do połączenia składników. Przestudzoną żelatynę wlewaj powoli cały czas miksując, następnie dodaj 400g jagód (możesz je wcześniej lekko zblendować), wymieszaj delikatnie szpatułką. Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki. 
  4. Po około 2 godzinach zrób polewę czekoladową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dolej śmietanę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Kiedy polewa ostygnie wylej ją na ciasto i wyrównaj. Wstaw do lodówki na pół godziny, lekko stężeje i wtedy ozdób ciasto pozostałymi jagódkami. Ja odłożyłam wcześniej trochę czekolady, starłam na tarce i ozdobiłam wierzch ciasta.
  5. Wstaw ciasto lodówki najlepiej na całą noc. Z listkiem mięty wygląda przepięknie. 

 

Smacznego!

 

Comments

  1. To musi być pyszne! Niestety póki co u nas jagód jest bardzo mało, oby się ro zmieniło, to przepis wypróbuję na pewno.

  2. Ale pysznosci… Schrupalabym w calosci. Juz go chrupie – oczami wyobrazni. Zostawiajac sobie na koniec te jagody z dekoracji… Pozdrawiam serdecznie Beata

Comments are closed.