Tort migdałowy z czereśniami

Delikatny, puszysty i mocno migdałowy. 

/tort o średnicy 18cm/

Składniki:

  • biszkopt:

5 jaj
170g cukru
220g mąki pszennej
100g zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • krem:

350ml mleka
200g cukru
2 jaja
60g mąki pszennej
100g masła
2 krople aromatu migdałowego

350g czereśni bez pestek
75g płatków migdałów
150ml likieru Amaretto + 100ml wody

 

                                Nagrzej piekarnik do 170°C. Ubij jajka z cukrem, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i na końcu migdały, przełóż ciasto do foremki i wstaw do piekarnika na 35-40 minut.

Teraz czas na krem. Wlej 250 ml mleka do rondelka, dosyp cukier i zagotuj. W tym czasie wymieszaj rózgą jajka, mąkę i aromat, wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Kiedy mleko się zagotuje dolej tą mieszankę i ugotuj budyń. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu. Odstaw budyń do ostygnięcia. Miękkie masło ubijaj chwilę a potem dokładaj po łyżce budyniu cały czas miksując. Wstaw krem na chwilę do lodówki.

Rozkrój biszkopt na 3 blaty i nasącz go mieszanką wody i Amaretto. Czereśnie przekrój na połówki albo nawet na ćwiartki.

Na pierwszy blat wyłóż trochę kremu, na krem porozkładaj warstwę czereśni, przykryj kolejnym blatem, rozłóż krem i czereśnie, przykryj trzecim blatem. Rozsmaruj krem na torcie, ozdób czereśniami oraz płatkami migdałów. Gotowe!

Smacznego!