Bezglutenowe ciasto czekoladowo-jogurtowe

Proste bezglutenowe ciasto, bez zbędnych dodatków. Nie za słodkie, czekoladowo-jogurtowe.

/forma o wymiarach 25cm x 30cm/

Składniki:

  • masa czekoladowa:

5 jaj
120g cukru
140g mąki kukurydzianej
40g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
tabliczka gorzkiej czekolady

  • masa jogurtowa:

2 jaja
50g cukru pudru
300g jogurtu naturalnego

            Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nagrzej do 180°C. Połącz za pomocą rózgi 2 jaja z cukrem pudrem, dodaj jogurt i wymieszaj do powstania jednolitej masy, odstaw.
Teraz czas na masę czekoladową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Ubij jajka z cukrem na białą puszystą masę, dodaj mąki i proszek do pieczenia, a na koniec delikatnie wmieszaj czekoladę. Wylej masy do formy, najpierw czekoladową a potem jogurtową, użyj szpatułki aby równomiernie je rozłożyć. Piecz około 35 minut. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!

 

 

Comments

Comments are closed.