Placuszki ziemniaczane z ciecierzycą

Placuszki bezglutenowe z ziemniaków i ciecierzycy – źródło białka, witaminy C, potasu i kwasu foliowego. Pyszny zdrowy obiad 🙂

/porcja dla 2 osób/

Składniki:

100-200g kaszy gryczanej 
4 średniej wielkości ziemniaki
250g ciecierzycy
280g kukurydzy z puszki
parę listków bazylii
łyżka suszonego tymianku
2 ząbki czosnku 
szczypta soli

           Przygotuj ciecierzycę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trzeba ją dokładnie wypłukać i gotować około 45 minut. Ugotuj ziemniaki i kaszę gryczaną. Ciecierzycę i ziemniaki odcedź i rozgnieć widelcem lub w blenderze, dodaj kukurydzę i wszystkie przyprawy, wymieszaj. Formuj owalne placuszki i smaż chwilę z obu stron na oliwie. Przekładaj ostrożnie, bo łatwo się rozpadają. W przypadku, gdy będą się bardzo rozpadać, możesz dodać odrobinę mąki kukurydzianej, ale ja dałam radę bez. 🙂 Placuszki podawaj na kaszy gryczanej.

Smacznego! 

Comments

  1. Lubię warzywne placki i często kombinuję rożne połączenia – twoje wydaje sie ciekawe choć podała bym je raczej z jakąś sałatką niż z kaszą 😉

    1. Możesz spróbować, ale dodaj trochę mąki kukurydzianej żeby się nie rozpadły 🙂

Comments are closed.