Drożdżowe bułeczki serowe z rabarbarem

Drożdżowe bułeczki z serowym nadzieniem i rabarbarem, idealne na drugie śniadanie. 🙂

/16 bułeczek/

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:

450g mąki pszennej
150ml mleka
25g świeżych drożdży
2 jajka
130g cukru
80g masła

  • nadzienie:

180g serka mascarpone
40g cukru pudru
250g rabarbaru

             Podgrzej mleko, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do miseczki wsyp łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże, wlej mleko i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Po tym czasie wlej do miski z wymieszaną mąką i cukrem. Dodaj jajka i na końcu ciepłe rozpuszczone masło. Wymieszaj wszystko łyżką, a potem wyrabiaj chwilę ręką. Odstaw w ciepłe miejsce, bez przeciągów, przykryj ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją objętość, więc pozostaw je na co najmniej 2 godziny. 
Przełóż mascarpone do miseczki, dosyp cukier puder i wymieszaj. Rabarbar umyj i pokrój w małą kostkę. Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, wyłóż je na blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach mniej więcej 40x28cm. Rozsmaruj na całości ser i wyłóż rabarbar wzdłuż dłuższego boku. Zwiń w roladę. Pokrój na 16 krążków i poukładaj na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości ok. 2cm od siebie. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Smacznego!

Comments

  1. Ja przepraszam, ale byłam krótko bo jestem na diecie… a już od pierwszego zdjęcia dostałam ślinotoku 😀

  2. Słodkie ciasto drożdżowe i rabarbar – zawsze ! do pełni szczęścia brakuje tylko kruszonki :))

Comments are closed.