Makaron z fasolą i pesto

Pesto czyli aromatyczny sos pochodzący z Genui, najczęściej podawany z makaronem, a w moim przepisie również z fasolą. 

/porcja dla 2 osób/

Składniki:

100g makaronu bezglutenowego
300g fasoli (zielona i żółta)
250g pomidorków koktajlowych
50 listków świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
100ml oliwy
30g tartego parmezanu
szczypta soli 
łyżka ziaren słonecznika
trochę pietruszki

        Ugotuj makaron. Fasolę wypłucz i jak ma suche końcówki to odetnij, wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj ok.8 minut. Zblenduj listki bazylii, 2 ząbki czosnku, oliwę, parmezan, pietruszkę i odrobinę soli. Podsmaż na oliwie posiekany ząbek czosnku i pomidorki. Tradycyjnie podaje się pesto już wymieszane z makaronem. Ja połączyłam makaron, fasolę i pomidorki, a pesto podałam osobno w kokilce, posypane słonecznikiem.

Smacznego!

Comments

  1. Uwielbiam gdy talerz jest tak kolorowy. Można jeść oczami, a do tego samo zdrowie. Od kiedy moja córa stała sie weganką, coraz łaskawiej patrzę na potrawy bez mięsa, czy nawet nabiału.

  2. Jak ja lubię takie śródziemnomorskie klimaty kulinarne! Uwielbiam zarówno makaron jak i fasolkę. Obydwa składniki często goszczą na moim stole, ale przyznam Ci się, że jeszcze nigdy nie połączyłam ich w jednym daniu. Świetny pomysł! Wykorzystam na dzisiejszy obiad :).

Comments are closed.