Sernik na zimno z truskawkami

Lekka serowa masa i świeże truskawki to ”must have” truskawkowego sezonu 🙂

/ciasto o średnicy 24cm/

Składniki:

250g herbatników
120g masła w temperaturze pokojowej
350g truskawek
1kg twarogu sernikowego
3 galaretki truskawkowe
200ml śmietany kremówki
80g cukru pudru

            Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia, rozpuść 2 galaretki w 300ml wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia.  Zmiksuj herbatniki w blenderze, dodaj masło i wymieszaj. Przełóż na dno tortownicy i dokładnie podociskaj.
Truskawki umyj i usuń szypułki, pokrój w plastry. Ułóż część z nich ciasno jeden obok drugiego na boku tortownicy. Teraz zrób masę serową. W tym celu ubij śmietankę na sztywno z cukrem pudrem i wmieszaj do masy sernikowej, na koniec wlej galaretki cały czas delikatnie mieszając rózgą. Przelej masę do tortownicy i wstaw do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuść i poczekaj aż trochę stężeje. Na masę serową wyłóż resztę truskawek i zalej je galaretką. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Smacznego!

Comments

  1. Ojjj jak ja uwielbiam serniki, nie tylko te na ciepło, ale też takie jak ten z delikatną masą i truskawkami 🙂 coś pysznego

  2. Przypomniałaś mi, że mogę taki torcik zrobić na niedzielę:-) tylko czy wyjdzie mi taki ładny jak tobie, hm.

Comments are closed.