Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Drożdżówka z owocami, rumową kruszonką i polewą czekoladową.

/ciasto o średnicy 24cm/

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:

450g mąki
150ml mleka
130g cukru
25g świeżych drożdży
2 jaja
80g masła

  • kruszonka:

50g masła
50g cukru
50g mąki
2 krople aromatu rumowego

350g brzoskwiń
100g czekolady

                      Podgrzej mleko, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Włóż do miski pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz wlej mleko. Mieszaj dokładnie aż wszystkie składniki się rozpuszczą, następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Do innej miski wsyp przesianą mąkę, cukier i wlej zaczyn, wymieszaj łyżką. Dodaj jajka i rozpuszczone, ciepłe masło. Wyrób ciasto ręką, przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny. Żeby ciasto drożdżowe po upieczeniu było puszyste i miękkie musi dobrze wyrosnąć.
W tym czasie zrób kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieć i wstaw do lodówki. Owoce obierz i pokrój w dużą kostkę, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Nagrzej piekarnik do 180°C, wyłóż tortownicę papierem do pieczenia a boki posmaruj masłem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do foremki, poukładaj brzoskwinie i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika na ok.35-45 minut, do przypieczenia kruszonki. Po lekkim przestygnięciu ciasta, polej je czekoladą.

Smacznego!

Comments

  1. Jak na razie piekę tylko placek, który zawsze sie udaje ale przymierzam sie do dalszego próbowania wypieków. Ten przepis mi sie podoba.

Comments are closed.