Penne z pieczonymi warzywami

Proste danie bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło, ale możesz podać je na zimno w formie sałatki.

/porcja dla 3 osób/

Składniki:

250g bezglutenowego makaronu penne
100g szparagów
2 papryki
1 cebula
2 cukinie
2 bakłażany
2 ząbki czosnku
80g wydrążonych oliwek
sól, pieprz
świeża natka pietruszki
rozmaryn
oliwa

             Wlej wodę do garnka i jak zacznie wrzeć wrzuć szparagi na około 5 minut. Następnie odcedź je i odstaw. Usuń gniazda nasienne i pokrój papryki. Bakłażany i cukinie pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Nagrzej piekarnik do 200°C, wyłóż dużą blachę folią aluminiową i rozłóż równomiernie wszystkie warzywa, dołóż drobno posiekany czosnek, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i polej wszystko odrobiną oliwy. Piecz warzywa około 75 minut.
Weź szparagi i odkrój od niech zdrewniałe części. W połowie pieczenia dodaj oliwki i szparagi do reszty warzyw. 

Na 20 minut przed końcem pieczenia warzyw zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente. Rozłóż go na talerze, połóż na nim warzywa i posyp posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego!

Comments

Comments are closed.