Buttery Rowies

Tradycyjne bułeczki wywodzące się z miasta Aberdeen, położonego w północno-wschodniej części Szkocji, jedzone na śniadanie. Lekko słone, smakują wyśmienicie ze słodkim dżemem. 

/16 bułeczek/

Składniki:

500g mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej)
7g suchych drożdży
15g cukru
250g miękkiego masła
125g smalcu
400ml ciepłej wody
szczypta soli

                     Do miseczki wsyp drożdże, cukier i odrobinę wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Do większej miski wsyp mąkę i sól, kiedy zaczyn się spieni wlej go do suchych składników. Dolej resztę wody i wymieszaj, najpierw łyżką a potem wyrób ciasto ręką. Odłóż w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką.
Zmieszaj masło i smalec, np. za pomocą blendera, na gładką masę.
Po około 2 godzinach, kiedy ciasto podwoi objętość, wyłóż je na blat i ugniataj przez chwilę, a następnie rozwałkuj na prostokąt o grubości 1-1,5cm. Staraj się podsypywać jak najmniej mąki. Posmaruj ciasto 1/3 masła i złóż na 3 części wzdłuż krótszego boku (po złożeniu powstaną 3 warstwy ciasta). Włóż do lodówki na pół godziny. Potem rozwałkuj, posmaruj masłem, złóż i wstaw do lodówki na pół godziny. Powtórz jeszcze raz te czynności, czyli razem musisz zrobić to 3 razy. Po ostatnim wałkowaniu podziel ciasto na 16 części, z każdej uformuj spłaszczoną kulę i ułóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką na 20 minut, pozwól im trochę podrosnąć. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C i wstaw bułeczki na 15 minut. Podawaj z dżemem lub masłem.

Smacznego!