Mini torcik Rafaello

Mały śliczny torcik, idealny na urodziny czy Dzień Matki. Krem kokosowy do złudzenia przypomina słynne pralinki.

Składniki:

  • biszkopt:

2 jajka
120g mąki pszennej
80g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • krem kokosowy:

200ml mleczka kokosowego
50g wiórków kokosowych
40ml syropu lub likieru kokosowego
50g cukru pudru
350g serka mascarpone

 

           Ubij jajka z cukrem na białą puszystą masę, dodaj suche składniki i zmiksuj. Przelej do foremki. Ja użyłam 2 małych (wielkości dłoni) foremek w kształcie serca. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C na 20 minut.
Wlej mleczko kokosowe do rondelka i zagotuj, następnie wsyp wiórki. Gotuj około 10 minut aż masa zgęstnieje. Pamiętaj o mieszaniu, aby uniknąć przypalenia. Zestaw z ognia i wlej syrop kokosowy. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem, odłóż 3 łyżki, a do reszty przełóż masę kokosową i wymieszaj. Nasącz biszkopty. Na jedno biszkoptowe serduszko wyłóż krem, przykryj go drugim i posmaruj jeszcze boki. 3 łyżkami mascarpone możesz ozdobić wierzch torcika. 🙂

Smacznego!

Comments

  1. Zapowiada się smakowicie 😀 Chyba kiedyś będę musiała spróbować zrobić (z pomocą mamy, bo jest zdecydowanie lepsza ode mnie w gotowaniu :D).

  2. Bardzo lubię słodycze, które mają w sobie kokos. Taki niepowtarzalny, delikatny smak wiórek. Twój tort wygląda naprawdę spektakularnie i to chyba wyższa szkoła jazdy. Nie wie, czy udałoby mi się taki przygotować, ale pozwolisz, że pojem go oczami 🙂

Comments are closed.