Mazurek

Wielkanocny Mazurek z kremem orzechowym i powidłami śliwkowymi.

Składniki:

  • pierwszy blat:

130g mąki pszennej
30g cukru pudru
1 żółtko
60g miękkiego masła

  • drugi blat:

80g mąki pszennej
60g cukru pudru
50g masła
2 jaja
30g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kropla aromatu migdałowego

  • krem orzechowy:

200ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone
50g cukru pudru
4 łyżki masła orzechowego
30g orzechów włoskich

  • dodatkowo:

150g powideł śliwkowych
garść migdałów w płatkach
kilka orzechów włoskich

       Składniki na pierwszy blat zmieszaj ze sobą i zagnieć ciasto (jak na tartę), wstaw je na 15 minut do lodówki. Potem rozwałkuj ciasto i przełóż je do formy, wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 min. Kiedy wystygnie wyłóż z foremki.
Czas na drugi blat. Masło ubij z cukrem pudrem, następnie dodaj żółtka i aromat, po chwili wsyp suche składniki i zmiksuj. Ubij białka i dodaj je do masy, delikatnie za pomocą łyżki. Przełóż do tej samej foremki i wstaw do piekarnika (180°C) na 30 min. 
Przygotuj krem. Ubij śmietankę na sztywno z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce mascarpone i masła orzechowego. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę dodaj orzechy. Ja wcześniej je zmieliłam, ale chyba lepiej dodać pokrojone na małe kawałki. Do foremki włóż pierwszy blat z kruchego ciasta, wyłóż krem orzechowy i przykryj drugim blatem. Całość posmaruj powidłami, posyp migdałami i udekoruj orzechami. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, blaty wtedy lekko zmiękną.

Smacznego!