Bezglutenowe babeczki marchewkowe z kremem cytrynowym

Marchewkowe babeczki z mąki bezglutenowej, zamiast cynamonu – kardamon, a na wierzchu maślany krem cytrynowy.

/ok. 12 babeczek/

Składniki:

  • na ciasto:

250g mąki ryżowej bezglutenowej
80g cukru
50g posiekanych orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1 łyżeczka mielonego kardamonu
3 jajka
100ml oleju kokosowego
300g startej marchwi (2 duże marchewki)
2 łyżeczki miodu

  • na krem:

200g lemon curd (przepis: http://w-siodmym-niebie.pl/index.php/2017/03/20/lemon-curd/)
3 łyżki cukru pudru
180g miękkiego masła

             Do jednej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kardamon, orzechy, a do drugiej miski wlej olej, jajka, miód, dodaj startą marchew i wymieszaj. Potem wlej mokre składniki do suchych i połącz je w jedną masę. Nagrzej piekarnik do 180°C, wyłóż foremkę do pieczenia babeczek papilotkami i nałóż do każdej po 2 łyżki ciasta. Piecz przez 20 minut. 
Ubij masło z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce lemon curd, miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Kiedy babeczki ostygną, udekoruj je kremem za pomocą rękawa cukierniczego.

Smacznego!