Ciasto kawowe

Ciemny biszkopt, ptasie mleczko i krem maślany, a wszystko nasączone mocno aromatyczną kawą.

/blacha o wymiarach 25cm x 30cm/

Składniki:

  • na biszkopt:

4 jaja
120g cukru
120g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

  • na ptasie mleczko:

4 łyżeczki żelatyny + pół szklanki wrzątku
400ml śmietany 30%
50g cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej

  • na krem maślany:

200g masła
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki mleka w proszku
kropla aromatu waniliowego

300ml kawy
migdały w płatkach do posypania
200g podłużnych biszkoptów

 

                Rozgrzej piekarnik do 170st. Utrzyj jajka z cukrem na białą masę, następnie dodaj suche składniki (wcześniej przesiane), przełóż masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30-35 minut. Zaparz kawę i przelej ją przez sitko, aby pozbyć się fusów, a żelatynę rozpuść we wrzątku.
Ubij śmietanę na sztywno, dodaj cukier puder i kakao, wlej powoli przestudzoną żelatynę cały czas miksując. Dodaj kawę rozpuszczalną. Nasącz biszkopt połową przestudzonej kawy, wyłóż na niego masę śmietanową czyli nasze ptasie mleczko i wstaw do lodówki do stężenia (około godziny). Masa będzie dosyć rzadka, więc trzymaj biszkopt cały czas w blaszce. Na ptasie mleczko układaj nasączone resztą kawy biszkopty, jeden przy drugim. Na koniec zrób krem maślany. Miękkie masło ubij z cukrem pudrem, dodaj mleko w proszku i aromat. Wyłóż krem na biszkopty i posyp wierzch migdałami. 

Smacznego!