Croissanty z czekoladą i migdałami

Francuskie śniadanie, czyli croissanty, bagietka, dżem i obowiązkowa kawa, czekolada lub sok pomarańczowy. To mnóstwo kalorii, ale pamiętajcie, że śniadanie powinno być treściwe. Jeżeli macie ochotę na słodycze to takie śniadanie jest dobrym pomysłem, bo macie cały dzień i na pewno zdążycie spalić te wszystkie kalorie 🙂

/porcja na 2 osoby/

Składniki:

paczka gotowego ciasta francuskiego
3 łyżki masła orzechowego
garść migdałów w płatkach
czekolada mleczna
bagietka
2 łyżki dżemu
serek waniliowy

               Nagrzej piekarnik do 200st. Rozłóż ciasto francuskie i wytnij trójkąty, Ja zrobiłam 4 duże rogale, ale możesz zrobić więcej mniejszych rogalików. Nałóż masło orzechowe na całą powierzchnię ciasta, posyp płatkami migdałowymi i na każdy rogalik daj kostkę czekolady (lub więcej 🙂 ). Wstaw do piekarnika na 15-30 minut, to zależy od wielkości rogali, ja zrobiłam duże więc trzymałam je w piekarniku około 30 minut żeby dobrze dopiekły się w środku.

 

Na talerze wyłóż po łyżce dżemu, rozkrój bagietkę, dodaj rogaliki, a w kokilce podaj serek waniliowy.
No i oczywiście kawusia 🙂

Smacznego!