Mini gniazdka z czekoladowym lukrem

Pączki hiszpańskie, potocznie nazywane „gniazdkami”, zrobione z ciasta parzonego i polane lukrem. 

Składniki:

200ml wody
łyżka cukru
cukier wanilinowy
szczypta soli
100g masła
200g mąki pszennej
4 jaja

100g cukru pudru
3 łyżki wrzątku
100g gorzkiej czekolady

olej do smażenia

              Zagotuj wodę w garnku, wsyp cukier, sól i masło. Kiedy się rozpuszczą wsyp mąkę i mieszaj łyżką aż do wyrobienia ciasta. Następnie przełóż je do miski i odstaw do ostygnięcia. Potem wbijaj po jednym jajku i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Rozgrzej olej, przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z „gwiazdkową” końcówką i wyciśnij parę gniazdek na papier do pieczenia. Wytnij taki kawałek papieru, jakiej wielkości masz garnek, w którym będziesz smażyć. Wyciskaj gniazdka o średnicy około 4-5 cm.

DSC_0052a

Kiedy olej będzie odpowiednio rozgrzany włóż ciasto papierem do góry, po chwili papier się odklei i będzie można go usunąć. Smaż gniazdka z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Wyciągnij je na ręcznik papierowy.
Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj cukier puder i wrzątek, dokładnie i energicznie wymieszaj, a następnie polej gniazdka.

Smacznego!

 

DSC_0057