Babka z sercem

Idealny słodki prezent na Walentynki 🙂

Składniki:

  • na różowe serduszka:

170g mąki pszennej
170g cukru
170g miękkiej margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
barwnik spożywczy

  • na biszkopt:

250g miękkiej margaryny
200g cukru
250g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja

250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 krople ulubionego aromatu
posypka

            Na początku zrób różowy biszkopt. W tym celu zmiksuj margarynę z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując, potem wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj delikatnie łyżką. Na koniec dodaj barwnik (najlepiej płynny). Przełóż ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Ja użyłam silikonowej foremki o wymiarach ok. 12cm x 22cm. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180st. 
Kiedy biszkopt wystygnie pokrój go na kawałki około 2-3 cm i powycinaj serduszka, możesz to zrobić za pomocą foremki lub po prostu nożykiem. 
Teraz czas na drugi biszkopt. Zrób go tak samo jak ten pierwszy. Do przygotowanej foremki włóż warstwę ciasta (około 2cm) i w środkowej części poukładaj biszkoptowe serduszka. Następnie przełóż resztę ciasta, powinno Ci wystarczyć na pokrycie serduszek. Wstaw do piekarnika nagrzanego również do 180st. na 40-45 minut (do suchego patyczka).
Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i aromatem, wyłóż krem na wierzch babki i użyj posypki.

Smacznego! 

DSC_0027a