Drożdżowe zawijasy z mango

Egzotyczne mango zawiera dużo witaminy C, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i opóźnia procesy starzenia.

Składniki:

  • na zaczyn:
    10g świeżych drożdży
    łyżka cukru
    łyżka mąki
    ¼ szklanki ciepłego mleka

    500g mąki pszennej
    2 żółtka + białko
    cukier wanilinowy
    120g cukru
    szczypta soli
    łyżka oleju
    80g roztopionego i przestudzonego masła
    130ml mleka

    3 mango (miękkie i dojrzałe)
    mięta
    szczypta papryki chili
    szczypta pieprzu cytrynowego
    2 łyżki cukru
    granat (opcjonalnie)

                Pierwszą czynnością, jaką musisz zrobić jest zaczyn na ciasto drożdżowe. Zmieszaj wszystkie składniki, tak aby się rozpuściły, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W dużej misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki czyli mąkę, cukier, jajka, mleko, masło, olej i szczyptę soli. Na koniec dodaj spieniony zaczyn. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, musi być dobrze napowietrzone i elastyczne. Odstaw na co najmniej godzinę, powinno podwoić swoją objętość.

Teraz przygotuj nadzienie. Obierz mango ze skórki i pokrój na drobniutką kostkę. Dodaj posiekane listki mięty, chili, pieprz i wymieszaj.

Kiedy ciasto już będzie „wyrośnięte”, rozwałkuj je na prostokąt, mniej więcej 50cm na 35cm. Wyłóż mieszankę z mango, równo ją rozkładając. Zawiń ciasto z nadzieniem jak roladę, wzdłuż dłuższego boku i pokrój ostrym nożem na około 20 krążków. Poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp każdy odrobiną cukru. Przed włożeniem do piekarnika zostaw jeszcze na 20 minut, trochę podrosną. Piecz przez 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. 

Przed podaniem posyp je nasionami granatu. Jak nie wiesz jak dobrać się do tego pysznego owocu, to w internetach jest cała masa filmików 🙂
Dołóż jeszcze listek mięty (musi być coś zielonego na talerzu 😉 ). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Smacznego!

DSC_0192