Tropikalne ciasto z ananasem

Ciasto dla miłośników tropików! Lekki biszkopt, kokosowy krem i tropikalne owoce to dobre połączenie nie tylko w upalne letnie dni.

/tortownica o średnicy 20 cm/

Składniki:

  • na biszkopt:
    4 jajka

    120g cukru
    140g mąki pszennej
    40g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    30g wiórków kokosowych
  • na krem:
    500g sera ricotta

    200ml śmietany 30%
    80g cukru pudru
    80ml syropu kokosowego

1 niewielki ananas
wiórki kokosowe
kakao
kokos i limonka (opcjonalnie) 

 

             Ubij jajka z cukrem na białą masę, dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodaj wiórki. Wstaw do piekarnika (170st.) na około 35 minut. 

Przygotuj krem. Ubij śmietanę na sztywno z cukrem pudrem, dodawaj po łyżce ricotty cały czas miksując na zmniejszonych obrotach, wlej syrop. Odłóż trochę masy do obłożenia wierzchu i boku ciasta a resztę zmieszaj z pokrojonym w małą kostkę i odsączonym ananasem. 

Biszkopt przekrój tworząc 3 krążki, które następnie przełóż kremem z ananasem. Posmaruj również boki i wierzch ciasta. Obsyp boki wiórkami kokosowymi. Możesz ozdobić wierzch kawałkami kokosa, plastrami limonki oraz listkami ananasa i posypać kakao, tak jak ja to zrobiłam.

Smacznego!

DSC_0130

DSC_0127