Drożdżowe bułeczki z borówkami

Pyszne drożdżowe bułeczki, doskonałe na śniadanie albo podwieczorek. Dla tych bardziej cierpliwych łasuchów 🙂

 

/20 sztuk/

Składniki:

na zaczyn:
10g świeżych drożdży
łyżka cukru
łyżka mąki
¼ szklanki ciepłego mleka

500g mąki pszennej
2 żółtka + białko
cukier wanilinowy
120g cukru
szczypta soli
łyżka oleju
80g roztopionego i przestudzonego masła
130ml mleka

200g borówek
3 łyżki cukru
cukier puder

 

            Najpierw zrób zaczyn. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw w ciepłe miejsce (doskonale sprawdza się nasłoneczniony parapet).  Po 15 minutach powinny podwoić swoją objętość.

Borówki wypłucz i wymieszaj z 3 łyżkami cukru.

Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do jednej miski i wymieszaj. Dolej „wyrośnięty” zaczyn i wyrób ciasto. Ciasto musi być napowietrzone i elastyczne. Kiedy takie będzie włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę. Kiedy będzie 2 razy większe wyłóż na blat i wyrabiaj przez chwilę, potem uformuj wałek i pokrój na ok. 20 krążków. Każdy krążek lekko rozpłaszcz, układaj po łyżce borówek i dokładnie zalepiaj. Piecz w temperaturze 180st. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut.

Po przestygnięciu posyp każdą bułeczkę cukrem pudrem.

Smacznego!