Cytrynowa panna cotta i sorbet truskawkowy

 

Jeden z najbardziej popularnych deserów, robi oszałamiającą międzynarodową karierę. Kojarzy się z Włochami, ale jego historia nie jest do końca jasna. 

/2 porcje/

Składniki:

150 ml śmietanki 30%
1 cukier wanilinowy
2 łyżki cukru
pół łyżeczki aromatu cytrynowego
laska wanilii
1 łyżeczka żelatyny
200 g mrożonych truskawek
2 łyżki cukru (opcjonalnie) 

 

            Żelatynę rozpuść w odrobinie wody. Do rondelka wlej śmietanę i dodaj cukier, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 5-8 minut. Cały czas mieszaj, aby śmietana się nie przypaliła. Przekrój laskę wanilii wzdłuż i dodaj ziarenka do rondelka, wlej też aromat cytrynowy.
Po ok.8 minutach dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, żeby całkowicie się rozpuściła. Zestaw z ognia i przelej do szklanek. Wstaw do lodówki na 3 godziny. 
Czas na sorbet. Zamrożone truskawki włóż do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Możesz dodać odrobinę cukru jeżeli truskawki są zbyt kwaśne. 
Możesz również zrobić sos do panna cotty. Rozmroź 3-4 truskawki i zmiksuj.
Szklanki z panna cottą włóż na chwilę do gorącej wody, to ułatwi jej wyjęcie na talerz. Obok ułóż 3 gałki sorbetu. Ozdób deser laską wanilii i plastrem pomarańczy.
 
Smacznego!