Ciasto marchewkowe

 

W duecie z „zielonym mchem” stanowi podstawę współczesnej słodkiej diety 🙂

/tortownica o średnicy 24cm/

Składniki:

  • na ciasto:

5 jajek
250g cukru
150ml oleju
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
420g marchewek

  • na krem:

100g masła
500g serka mascarpone
280g homogenizowanego serka waniliowego
100g cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
garść posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
łyżka kakao

 

        Rozgrzej piekarnik do 180st. Ubij jajka z cukrem na gładką puszystą masę, dodaj olej cały czas miksując. Zmniejsz obroty miksera i wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na koniec dodaj obraną i startą na grubych oczkach marchewkę, wymieszaj łyżką i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na godzinę.

Przygotuj krem. Miękkie masło ubijaj przez chwilę z cukrem, stopniowo dodawaj mascarpone. Zmniejsz obroty miksera i dodaj serek waniliowy, skórkę z cytryny, orzechy i miód. Kiedy ciasto wystygnie odkrój wierzch (pokruszony przyda się do ozdobienia boków ciasta),  przekrój je na dwa krążki i przełóż kremem, posmaruj też brzegi i wierzch ciasta. Posyp kakao. 

Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *