Patatas Bravas

 

Czyli „dzikie ziemniaki” kuchni hiszpańskiej w ostrym sosie pomidorowym.

/2 porcje/

Składniki:

4 większe ziemniaki
6 ząbków czosnku
1 cebula
400g pokrojonych pomidorów z puszki
2 czerwone papryczki chili bez nasion
sól, pieprz cytrynowy
oregano, tymianek
łyżeczka łagodnej papryki
łyżka octu
oliwa

        Obierz ziemniaki i pokrój na ćwiartki. Gotuj przez 10 minut, po czym odcedź i odstaw. Podsmaż na oliwie posiekany czosnek (4 ząbki) i cebulę, dorzuć grubo pokrojone papryczki chili i smaż 5 minut. Dodaj pomidory z puszki, ocet, sól, pieprz i tymianek. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj sos jeszcze przez około 15 minut, aż zgęstnieje.

Kiedy sos będzie się gotował na drugą patelnię wlej dość dużo oliwy i kiedy będzie rozgrzana wrzuć ziemniaki. Posyp oregano i smaż przez 10 minut aż dobrze się zrumienią, pod koniec dodaj 2 posiekane ząbki czosnku. Kiedy ziemniaki będą gotowe wyłóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i od razu posyp papryką i solą. 

Zmiksuj blenderem sos i przelej do małego naczynia lub polej nim ziemniaki.

Smacznego!