Babeczki owsiane z orzechową posypką

 

Trochę mniej mąki, a więcej płatków owsianych. Dodatkowo suszona żurawina i orzechowa mieszkanka powinna zaspokoić zwolenników zdrowszego odżywiania.

/15 sztuk/

Składniki:

200g masła
150g cukru
200g mąki pszennej tortowej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g płatków owsianych
250g brzoskwiń z puszki
2 łyżki miodu

Posypka: 
mieszanka posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów z suszoną żurawiną, skórką otartą z jednej pomarańczy i wiórkami kokosowymi (około pół szklanki).

 

           Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny, a brzoskwinie odsącz i pokrój w drobną kostkę. Utrzyj masło z cukrem, dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Zmniejsz obroty miksera i wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wrzuć brzoskwinie i płatki owsiane, wymieszaj wszystko łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180st. i wyłóż foremkę papilotkami. Następnie wlej ciasto do 3/4 objętości papilotek i wstaw do piekarnika na 20 – 25 minut. 

Kiedy babeczki przestygną polej je odrobiną miodu i posyp orzechową mieszanką.

Smacznego!